Internetin foorumit tarjoavat vertaistukea

Netistä löytyy nykyisin runsaasti erilaisia foorumeita. Parhaimmillaan nämä foorumit tarjoavat vertaistukea sellaisillekin käyttäjille, jotka eivät syystä tai toisesta pääse tapaamaan muita tai saattavat kokea yksinäisyyttä tilanteensa johdosta. Joissakin tilanteissa saattaa olla myös helpompaa avautua netin foorumilla anonyymisti kuin keskustella asiasta kasvokkain toisen ihmisen kanssa. Jotkut asiat voivat myös olla niin kipeitä, että anonymiteetti on tärkeässä asemassa, jotta näistä asioista uskaltaa avautua ja puhua.

Legendaarinen Vauva.fi:n Aihe vapaa

Vauva-fi:n Aihe vapaa -foorumista on muodostunut jo suoranainen legenda, jonka jutuista on toisinaan saatu jutun juurta myös iltapäivälehtiin. Tällä foorumilla äidit ja muutkin käyttäjät pääsevät tuulettamaan esimerkiksi äitiyteen ja parisuhteeseen liittyviä tunteitaan ja ajatuksiaan sekä saavat toisilta palautetta. Toisinaan palstan tunnelma on valitettavan kriittinen ja toista lyttäävä, mutta on foorumin historiassa nähty myös toisenlaisia toista tsemppaavia ketjuja, joilla on ollut positiivista vaikutusta ryhmälle. Tällä foorumilla monet asiat tunnutaan tietävän jo ennen kuin ne ilmestyvät iltapäivälehtiin, joten ei olekaan ihme, että myös monet toimittajat ovat kiinnostuneita Vauva.fi:n Aihe vapaa -foorumista.

Monet pienten lasten äidit kokevat yksinäisyyttä hoitaessaan lapsia kotona, mikä varmastikin selittää osaltaan Vauva.fi:n Aihe vapaa -foorumin suosiota. Tällä palstalla käsitellään myös äitiyteen liittyviä kipeitä tunteita, johon foorumin anonymiteetti tarjoaa matalan kynnyksen.

Foorumeilta tietoa ja innostusta harrastuksiin

Jos jokin harrastus kiinnostaa sinua erityisesti, mutta et tiedä, kuinka lähtisit harrastuksen kanssa liikkeelle, voivat erilaiset harrastuksiin liittyvät foorumit tarjota neuvoja ja inspiraatiota. Ehkäpä sinua kiinnostaa jokin hieman harvinaisempi harrastus, kuten roolipeleihin sopivat naamiaisasut, riikinkukkojen kasvattaminen tai maabongaus, jolloin saman alan harrastajien löytäminen livenä voi olla haasteellista. Tällöin foorumit voivat olla loistava paikka etsiä samanhenkistä keskusteluseuraa ja myös käytännön vinkkejä siihen, miten tosielämässä voisi omia kiinnostuksen kohteita lähteä toteuttamaan.

Mitä kannattaa muistaa foorumeilla keskusteltaessa?

Foorumeilla keskusteltaessa on tärkeää muistaa, että anonymiteetin taakse voi kätkeytyä aivan erilainen ihminen, kuin mitä hän foorumilla kirjoittaessaan antaa ymmärtää. Foorumeilla ei tulekaan olla liian sinisilmäinen, eikä luottaa toisten käyttäjien lupauksiin suoralta kädeltä. Myös omien henkilökohtaisten tietojen antamisessa tulee noudattaa tarkkaa harkintaa. Jos sovit tapaamisen ihmisen kanssa, johon olet tutustunut foorumin kautta, sovi tapaaminen julkiselle paikalle. Älä koskaan kutsu tällaista ihmistä suoraan kotiisi, sillä et voi tietää, millainen tämä ihminen todellisuudessa on.

Erilaisiin suosituksiin tai kielteisiinkin asiakaskokemuksiin, joista kerrotaan foorumeilla, kannattaa myös suhtautua varauksella. Kannattaa aina miettiä, mitä näiden kokemusten taustalla mahdollisesti on. Toisinaan esimerkiksi yritysten edustajat tai niihin muutoin kytköksissä olevat henkilöt saattavat esiintyä foorumeilla tavallisina yrityksen asiakkaina pyrkien luomaan yrityksestä erityisen hyvää kuvaa aidoilta tuntuvien kokemusten kautta. Aina kannattaa siis suhtautua varauksella, jos tiettyä tuotetta tai palvelua hehkutetaan foorumilla varauksettomasti. Myöskään kaikki negatiiviset kommentit eivät välttämättä perustu aitoihin asiakaskokemuksiin, vaan niiden kirjoittamisen taustalta saattaa löytyä yllättäviäkin agendoja.

Sinun tulee muistaa myös hyvä netiketti foorumeilla kirjoittaessasi. Kaikenlainen syrjintä, toisen kunnian loukkaaminen tai esimerkiksi väkivaltaan yllyttäminen on kiellettyä. On myös hyvä tuntea foorumilla mahdollisesti käytettyjä lyhenteitä ja erityiskieltä edes sen verran, ettei heti putoa kärryiltä.