Näin käyttäydyt Internet-foorumilla: hyvän käytöksen ABC

Oletko jo kuullut internet-foorumeista? Kiinnostavatko internet-foorumit sinua? Hieno juttu, sillä internet-foorumit ovat oiva keino löytää sellaisia ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneet samoista asioista kuin sinäkin. Mikä parasta, nykyaika ja sen mukana tullut digitalisaatio on mahdollistanut sen, että voit keskustella ihmisten kanssa missä ja milloin tahansa – kirjaimellisesti.

Samalla, kun sinä näpyttelet pitkää postaustasi kylmässä Suomessa, saattaa kiivasta keskustelua kanssasi käyvä keskustelukumppani kuumeisesti miettiä seuraavaa vastaustaan vaikkapa Etelä-Afrikassa! Foorumit ovat oiva tapa verkostoitua eri puolilta maailmaa olevien ihmisten kanssa, ja voit helposti löytää vaikkapa elinikäisiä ystäviä suosikkifoorumiltasi.

Jos et vielä ole tutustunut internet-foorumeihin sen paremmin, nyt olisi korkea aika lähteä seilaamaan netin uumeniin ja etsimään juuri itseäsi kiinnostavaa foorumia. Olit sitten kiinnostunut ihan mistä tahansa – muodista, eläimistä, urheilusta, Frilans Finansin rahoituksesta – löytyy sinullekin varmasti sopiva foorumi, josta voit löytää muita ihmisiä, jotka tuntevat intohimoa tätä asiaa kohtaan. Mikä parasta, pääset näiden uusien ystäviesi kanssa keskustelemaan suosikkiaiheestanne lähes loputtomiin.

Keskustelua varmasti riittää, mutta toisinaan tilanne foorumeilla saattaa äityä kuumaksi, kun mielipiteet eivät täsmääkään ja riidat saattavat olla rikinkatkuisia; eikä ihmekään, onhan kyseessä asia joka on molemmille osapuolille tärkeä. Foorumeilla väittely on täysin luonnollista, eikä siinä ole mitään väärää kunhan muistaa pitää sen siistinä. Keskustelijan on hyvä osata niin tuottaa kuin tulkita. Tähän tarjoaa apua Mediakasvatusseuran lyhyt opas. Tähän artikkeliin on koottu neuvoja hyvien tapojen mukaiseen foorumilla väittelyyn. Se paitsi pitää foorumit siisteinä eikä loukkaa muita, saa myös mielipiteesi paremmin kuuluviin. Lukaise siis artikkeli läpi ja poimi parhaat vinkit talteen! Toivotamme sinulle nautinnollisia lukuhetkiä tämän artikkelin parissa.

1. Älä loukkaa keskustelukumppaniasi – taistelette ongelmaa, ette toisianne, vastaan

Foorumeilla, ja muutenkin, riidellessä on tärkeä muistaa, että kun kaksi ihmistä väittelee, ei tilanteessa taistella toisiaan, vaan ongelmaa vastaan. Tämä on tärkeä seikka joka usein unohtuu. Sen sijaan että haukkuisit väittelykumppanisi pystyyn, keskittykää yhdessä miettimään, miten ongelmaan saataisiin ratkaisu, joka tyydyttää molempia.

2. Muista foorumin säännöt – muuten voi olla että väittely loppuu lyhyeen

Yksi asia joka on hyvä muistaa foorumeille kirjoitellessa on foorumin säännöt. Mikäli satut näitä sääntöjä suutuspäissäsi rikkomaan, voi olla, että pääsysi suosikkifoorumillesi evätään täysin väliaikaisesti tai jopa pysyvästi, ja sekös sinua vasta kismittäisikin. Pidä siis suustasi hyppivät sammakot ruodussa.

3. Hyvä argumentointi saa sinut vaikuttamaan uskottavammalta

Kukaan ei halua väitellä ihmisen kanssa, joka ei oikeastaan pysty perustelemaan väitteitään yhtään millään tavalla. Jos siis lähdet mukaan väittelyyn, tarjoa keskustelukumppanillesi perusteltuja mielipiteitä ja hiottuja argumentteja, sekä tutkittuja faktoja sen sijaan, että yrittäisit inttämällä saada mielipiteesi läpi. Yleisiä argumentointivirheitä on helppo oppia välttämään tutustumalla niihin etukäteen. Paras lopputulos keskustelulle on todennäköisesti kompromissi, jossa molemmat omaksuvat toistensa tarjoamaa tietoa jollakin tavoin!

4. Hyvä kielihuolto saa pointtisi paremmin esille

Kiihdyksissä tämä seikka jää monelta huomiotta. Kun yrität saada mielipiteesi esille, ilmaise se niin, että kaikki myös ymmärtävät sen. Käytä hyvää ja selkeää kieltä, ja yritä jäsennellä lauseesi niin, että siitä saa ainakin jotain tolkkua. Pyri välttämään kirjoitusvirheitä. Näin sinut otetaan foorumeilla tosissaan ja pääset oikeasti keskusteluun mukaan. Apua saa vaikkapa Kotimaisten kielten keskuksen neuvontapuhelimisesta, joka vastaa kielenhuollossa askarruttaviin kysymyksiin.