Mitä keskustelupalstalla voi kirjoittaa?

Vaikka keskustelupalstat tunnetaankin yleisesti ottaen kohtalaisen rentoina paikkoina, on sielläkin sääntöjä. Itse asiassa on olemassa laki, joka ohjeistaa juuri siinä, mitä saa kirjoittaa ja missä. Tämä on laki sananvapaudesta. Siinä on määritetty, että Suomessa jokaisella on sananvapaus. Siihen kuuluvin oikeuksin jokainen saa ilmaista, julkaista tai vastaanottaa tietoja, mielipiteitä tai muuta viestintää ilman, että kenelläkään on oikeutta estää sitä. Laissa on kuitenkin joitakin rajoituksia, jotka on kirjattu poikkeuksina eri lakipykäliin. Esimerkiksi lasten kuvia on rajoitettu lailla ja niistä löytyy omat pykälänsä. Julkaistu tieto ei saa koskaan myöskään loukata kenenkään yksityisyydensuojaa, eikä tiedon hankkimisessa ole saatu käyttää laittomia keinoja.

Netissä tapahtuu paljon kiusaamista

Keskustelupalstoilla saa lähtökohtaisesti kirjoittaa omia mielipiteitään melkein mistä tahansa. Jokaisella keskustelupalstalla on kuitenkin omat sääntönsä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Niin sanottu netiketti onkin hyvä olla hallussa ennen kuin nettiin kirjoittaa yhtään sanaa. Keskustelupalstoilla käytetään moderaattoreita, joiden tehtävä on tarkastaa jokaisen viestin sisältö ja poistaa asiattomat viestit. Tämän tarkoituksena on pitää keskustelut asiallisina. Jotkut syyttävät, että viestien poistaminen loukkaa ihmisen sananvapautta. Tässä tapauksessa näin ei ole, sillä keskustelupalstan ylläpitäjä saa päättää, millaista sisältöä sivulleen haluaa. Jos samasta ip-osoitteesta tulee useita asiattomia viestejä, voidaan kyseiselle ip-osoitteelle laittaa kielto kirjoittaa viestejä kyseiselle foorumille. Omia mielipiteitään saa kyllä ilmaista, kunhan pysyy asialinjalla. Eräällä keskustelupalstalla kysyttiin kokemuksia rahoituslaitoksesta nimeltä freedomrahoitus. Keskustelu pysyi asiallisena, kun jokainen kertoi kokemuksiaan ilman, että niitä alettiin arvostelemaan.

Monet keskustelupalstat kieltävät rasististen ja kaikkien joitakin ihmisryhmää halventavien viestien kirjoittamisen. Nykyään on olemassa uusi laki, jonka mukaan keskustelupalstojen ylläpitäjät ovat vastuussa siitä, jos palstalta löytyy rasistisia viestejä. Näin ylläpitäjätkin joutuvat tehostamaan valvontaansa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos keskustelupalstalla esiintyy rasistisia viestejä, ylläpitäjä voi joutua syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tämä menee siis näin myös niissä tapauksissa, joissa ylläpitäjä ei ole itse viestejä kirjoittanut. Laista on kiistelty, koska joskus viestejä tulee niin paljon, että joku voi mennä ohi aivan huomaamatta. Tällä hetkellä oikeusministeriö kuitenkin haluaa katsoa, miten uudistus toimii, joten kukaan ei joudu vielä vastuuseen. Laista voi lukea lisää täältä: https://yle.fi/uutiset/3-5330140.

Mieti tarkkaan, mitä kirjoitat nettiin

Keskustelupalstoilla on mukava vaihtaa ajatuksia erinäisistä asioista. Kannattaa kuitenkin pitää järki päässä ja miettiä, mitä kirjoittaa. Kun kaikki pitävät keskustelun asiallisena, kenenkään ei tarvitse pahoittaa mieltään. keskustelupalstat toimivat kuitenkin aina vähän eri säännöillä palstasta riippuen. Joillakin palstoilla voi ilmaista mielipiteitään raskaammalla kädellä kuin toisilla. Ennen kuin liittyy millekään keskustelupalstalla, kannattaa lukea säännöt läpi ja miettiä, pystyykö itse sitoutumaan niihin. Jos vastaus on kyllä, voi kirjoittelu alkaa.