Nettifoorumeiden ABC – näillä vinkeillä käyttäydyt foorumeilla oikein ja saat pointtisi uskottavasti läpi

Internet on mullistanut maailmaa monin eri tavoin. Se on tuonut käyttöömme helpomman tiedonhaun ja rajattoman tietomäärän. Helpottunut tiedonhaku ja rajaton tietotulva ei kuitenkaan ole suurin muutos, jonka internet on tuonut elämäämme, nimittäin kenttä, joka eniten on mullistunut digitalisaation myötä, on elämämme sosiaalinen aspekti. Internet on mullistanut sosiaalisen käyttäymisemme aivan uusiin sfääreihin, sillä internet on mahdollistanut kommunikoinnin sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa keskustelu aikaisemmin olisi ollut mahdotonta tai vähintäänkin erittäin hyvin vaikeaa. Tämän on mahdollistanut varsinkin sosiaalinen media, jossa lähestulkoon kaikki maailman ihmiset ovat yhdistyneet saman katon alle. Kuitenkin hieman intiimimpiä paikkoja keskustelulle maailman joka kolkasta tulevien ihmisten kanssa ovat internetin tarjoamat keskustelufoorumit.

Mitkä ihmeen keskustelufoorumit? Foorumi on keskustelupalsta, jolla käydään keskustelua tietyn aiheen tai aihepiirin alla. Se on mahtava paikka tutustua muihin samanhenkisiin ihmisiin, jotka ovat vähintäänkin yhtä intohimoisia aiheesta kuin sinäkin. Mahtava paikka löytää uusia ystäviä! Olit sitten kiinnostunut perhosten keräilystä, huippumuodista ja tyylistä, meikeistä, lapsiperheen arjesta, kummitustarinoista tai uskonnosta, löytyy sinulle internetin syövereistä takuuvarmasti foorumi, joka palvelee tarpeitasi ja josta voit löytää runsaasti samanhenkisiä ihmisiä.

Kun moni samasta asiasta kiinnostunut keskustelee samalla foorumilla, saattaa silloin tällöin syntyä riitatilanteita, kun käyttäjät ovat keskenään eri mieltä asiasta, jota kohtaan tuntevat runsaasti intohimoa. Tällöin kannattaa muistaa hyvät tavat ja hyvän argumentaation säännöt, sillä muuten riidasta ei löydy päätä eikä häntää. Ethän siis näpyttele macbook prosi näppäimiä suin päin miettimättä sen tarkemmin, mitä olet sanomassa ja miten sanomasi perustelet. Hyvin käyty väittely jättää molemmille osapuolille hyvän mielen ja saattaa jopa muuttaa vastustajasi mielen täysin tai tuoda molemmille uusia aspekteja ja näkökulmia asiaan, minkä avulla voidaan löytää asiaan kompromissi. Miten sitten käydään hyvää keskustelua? Lue alta muutama vinkki hyvän keskustelun käymiseen.

1. Muista hyvät ja vedenpitävät argumentit väitteesi tueksi

Mikään mielipide ei ole hyvä sellaisenaan. Et voi perustella mielipidettäsi sanomalla, että asia nyt vaan on näin. Sinulla pitää olla väitteesi tueksi hyvä argumentteja joita voit esittää kattavasti ja tarvittaessa tukea ja puoltaa vaikkapa tutkimuksilla ja yleisellä mielipiteellä tai mittauksilla. Argumentoi niin, että toinen osapuoli ymmärtää mitä olet sanomassa ja tajuaa pointtisi. Älä myöskään sivuuta toista osapuolta, vaan kuuntele mitä hänellä on sanottavana. Hän saattaa muuttaa mielipiteesi asiaan täysin!

2. Ota huomioon foorumin säännöt ja noudata niitä – muuten ei kunnian kukko laula

Muista, että vaikka argumentaatio kävisi kuinka kuumana, et voi päästellä suustasi mitä tahansa sammakoita. Lue tarkkaan foorumin säännöt, ettei vaan käy niin, että saat lempifoorumiltasi bännit vain yhden typerän pikku riidan takia! Pidä riita sen sijaan asiallisena, niin kaikki saavat nauttia puhtaasta sisällöstä etkä itsekään kärsi suutuksissa tehdyistä virheistä. Toisen loukkaaminen ei koskaan ole oikein!

3. Hyvä kieli saa pointtisi tuntumaan todelta

Saattaa kuulostaa vähäpätöiseltä, mutta hyvä kielioppi antaa sinusta aina paremman kuvan ja saa muut lukemaan pointtisi huolella. Huonolla kielellä kirjoitetuista kommenteista ei saa selvää eikä niitä viitsitä lukea, joten kommenttiasi ei oteta tosissaan.