Mikä on Internet forum?

 

Internetin varmasti tuntevat kaikki, mutta mitä tarkoittaa sana “forum” tai “foorumi”? Kuten niin monet sanat, myös tämän etymologinen tausta juontaa latinan kieleen. Latinassa sana forum merkitsee julkista tilaa ulkona. Forumeille keräännyttiin antiikin Roomassa markkinoille, tapaamisiin ja poliittisiin tilaisuuksiin. Lyhyesti sanottuna: forum oli kaupunkilaisten keskeinen kokoontumispaikka.

Forum digimaailmassa

Nettiajalla foorumeiden merkitys on yhä edelleen juuri sama – ne ovat julkisia kokoontumispaikkoja. Toki on huomioitava, että kaikki Internetin foorumit eivät ole julkisia, vaan osa on yksityisiä ja pienille piireille tarkoitettuja. Näillä foorumeilla tai “viestilaudoilla” viestitellään eli käydään keskustelua melkeinpä mistä tahansa aiheesta, mitä inhimilliseen kulttuuriin kuuluu. Omia keskustelufoorumeita löytyy aiheelle kuin aiheelle kielellä kuin kielellä: tietokoneet, autot, urheilu, musiikki, muoti, käsityöt, tiede, politiikka, filosofia, kirjallisuus, historia, eläimet, matkailu, jne.

Netin foorumit ovat oikeastaan saaneet alkunsa jo ennen graafista Internetiä, eli ennen World Wide Webiä. BBS-järjestelmät ja erilaiset uutisryhmien verkostot olivat nettimaailman ja tietoverkkojen arkea jo 80-luvun puolella. Yksi ensimmäisistä sähköisistä foorumeista oli nimeltään Planet-Forum, joka kehitettiin jo 70-luvun alkupuolella.

Nykyisin webin puolella toimivat foorumit perustuvat muutoinkin laajalti käytettyihin ohjelmointikieliin, jollaisia ovat esimerkiksi Java, PHP, Perl ja ASP. Forumeita on nykyisin ylläpitäjän tai ylläpitäjien helppo muokata monipuolisesti, mutta samalla kuitenkin yksinkertaisesti. Internetin forumeiden ylläpito ei vaadi suurta teknistä osaamista. Suosituimpien forumeiden ylläpito vaatii kuitenkin aikaa keskustelun tason ylläpitämiseksi. Usein isoimmilla foorumeilla onkin useita moderaattoreita, joiden tehtävänä on poistaa sääntöjen vastaisia viestejä ja pitää asiattomat keskustelijat kurissa.

Tunnetuimmat forumohjelmistot

Tunnettuja ohjelmistoja, jolla www:n moderneja keskustelufoorumeita ylläpidetään, ovat esimerkiksi seuraavat (aakkosjärjestyksessä):

  • bbPress
  • FluxBB
  • MyBB
  • phpBB
  • Simple Machines Forum
  • UBB.threads
  • vBulletin

Suosittuja Internetin forumeita

Suomessa ehkä suosituimmat nettifoorumit ovat melko legendaariset Suomi24 ja Vauva.fi, Kummatkin ovat todella yksinkertaisia toiminnoiltaan, ja joidenkin mielestä myös käyttäjäkunnaltaan. Ne kuitenkin keräävät puoleensa paljon käyttäjiä ja pulahtavat todella monissa suomenkielisissä Google-hauissa ensimmäiselle sivulle. Merkitystä niillä siis on.

Toki esimerkiksi urheiluaiheiset forumit ovat varsin suosittuja. Jääkiekon puolella Jatkoaika.com on niin verkkolehden kuin yli 50 000 rekisteröityneen käyttäjän sivusto. Jalkapallon FutisForum²:lla käyttäjiä on muutama tuhat enemmän. FutisForum² on nimenomaisesti pelkkä keskustelufoorumi, jonka ympärille ei ole kehitetty erillistä mediajulkaisua.

Muista suosituista, keskenään hyvin erilaisista suomalaisista keskustelufoorumeista voidaan lisäksi mainita ainakin Punk in Finland, Ylilauta, Hommaforum ja Muropaketti.